marți, 19 noiembrie 2013

Pronostic Romania-Grecia

Scenariul succesului pentru echipa nationala de fotbal a Romaniei in aceasta seara, marea seara a meciului cu Grecia pentru calificarea la Cupa Mondiala de anul viitor, este unul singur: 2-0. Nici nu conteaza cum: cu gol marcat rapid la inceputul meciului si apoi tras de timp pana la pauza, un nou gol la inceputul celei de-a doua jumatati a partidei si apoi agonie pana la finalul meciului sau, cum tocmai zise Piturca la conferinta de presa, goluri se pot marca si in prelungiri, adica golul izbavitor sa pice undeva prin minutul 93 pe un fond de fericire prematura a grecilor, nici nu mai conteaza, ar fi scenariul succesului pentru o generatie care a aratat orice numai tragere de inima pentru echipa nationala nu.

De cealalta parte insa, tragedia Pitiana poate imbraca mai multe forme decat suntem capabili sa consideram in aceste ore premergatoare meciului.

Cea mai groaznica varianta ar fi aceea a unui 2-0 in minutul 90 pentru ca prelungirile sa aduca, vorba lui Piturca, golul calificarii pentru eleni. O varianta indelung exersata de fotbalistii romani (dar sa nu ne uitam doar in ograda noastra, o multime de meciuri din intreaga lume se decid in aceste momente) atat in campionat unde unele echipe ale noastre au o placere aproape sadica de a-si da cu parul in cap in finalurile de meci dar mai ales in competitiile internationale, atat la nivel de echipa de club cat si la mult iubita (pe vremuri) nationala. Toata lumea ar invoca ghinionul, nu lipsa de concentrare a noastra, nu-i asa?

Alt scenariu de cosmar ar fi cel al golului marcat in inceput de meci pentru ca pana la fluierul de final sa vedem neputinta inscrierii celui de-al doilea gol necesar calificarii. Neputinta avand, ca si cutitul, doua fete. Una a impotentei noastre, alta a defensivei grecilor. Doar nu ne imaginam ca elenii au venit la Bucuresti ca sa joace deschis cand au un avans aproape linistitor, de doua goluri. Aproape linistitor pentru ca orice echipa mare va fi intotdeauna capabila sa conserve acest avans. Aproape linistitor pentru ca Grecia nu este o echipa mare. Ar fi invocata puterea superioara a adversarului, nu reversul medaliei care spune ca o echipa mare poate surmonta si o astfel de diferenta de scor din partida tur, nu-i asa?

Haina dezastrului poate lua si forma unui 3-1 la finalul timpului regulamentar (sa fim totusi seriosi, vede vreunul dintre noi echipa Romaniei capabila sa dea trei goluri intr-un meci cu un adversar apropiat valoric?) si ghinion la 11 metri. Desi, cu Tatarusanu ori Pantilimon in poarta, balanta s-ar putea apleca in favoarea noastra, de ce nu? Dar sa pierdem la 11 metri ar fi cu adevarat un dezastru. Toti am fi de acord ca s-a putut dar nu s-a putut, nu-i asa?

Scenariile relaxate ar fi cele cu goluri putine, 1-1, sau deloc, 0-0. O impotenta fotbalistica crasa, specifica acestei generatii de fotbalisti in marea lor majoritate mediocri in ceea ce priveste exprimarea in joc. Dar nu mediocri din cauza lipsei calitatii lor. Mediocri din cauza incapacitatii de a-i monta in astfel de jocuri, incapacitatii de a-i pregati sa functioneze ca un grup, un nou grup fata de echipele de club la care joaca. Sau la care nu joaca.

Pana la urma totul se va decide la nivelul figurantilor. Cu siguranta ca si astazi vom avea pe teren astfel de actori, e practic imposibil sa scoti din joben o echipa renascuta, oricat s-ar stradui staff-ul sa-i monteze sau sa-i remonteze, tot vor fi unii care pur si simplu nu-si vor putea depasi conditia, limitata de lipsa de experienta sau de expunere la evenimente de genul cupa mondiala sau campionat european. Ramane de vazut cati vor intra sa joace si cati vor intra sa lupte. Cati vor rezista si cati se vor autodepasi. Daca va fi cazul, bineinteles. Niciun scenariu de mai sus n-a considerat ipoteza unui prim gol marcat in meci de catre greci. Caz in care cred ca putem stinge televizoarele si merge linistiti la culcare. Viata o ia de la capat maine.