luni, 2 decembrie 2013

Pornirea masinii pe timp de iarna

Odata cu scaderea temperaturilor, de cele mai multe ori brusca de la o toamna placuta la grade aproape de inghet, si continuand apoi pe intreaga durata a iernii, masina are nevoie de un tratament mai special din partea soferului. Nu de alta dar fiecare are grija de celalalt iar relatia om-masina trebuie sa fie win-win, nu-i asa? Iata asadar cateva sfaturi pe care le-am auzit acum vreo saptamana la radio din partea unui sef de service si pe care de cateva zile le pun in practica, fiind foarte multumit de ele.

  • Nu porni masina cu vreun consumator de curent activat. Adica sa nu ai luminile aprinse, radioul pornit, ventilatia si nicidecum aerul conditionat. Le poti da drumul imediat dupa ce pornesti motorul. Asadar, nu te grabi cu ele.

  • Inainte de pornirea propriu-zisa a masinii, aprinde luminile, atat cele de pozitie cat si faza de intalnire, pentru cateva secunde. Sase, sapte secunde sunt suficiente. Daca mi-aduc bine aminte, pentru o trezire usoara a bateriei, sa nu dea direct de greu. Opreste-le, apoi poti roti linistit cheia ca sa pui contactul. Asteapta bineinteles pana se sting toate luminile de control de pe bord, apoi porneste motorul cu incredere.

    O sa porneasca ca uns.

    Drumuri bune!