vineri, 10 ianuarie 2014

In fine, au si erdeesii Eurosport HD

Dupa scandalul de la finalul lui 2013 cauzat de inceperea transmiterii de catre Eurosport a meciurilor din prima liga de fotbal din Anglia, Premier League, pe fondul expirarii contractelor de distributie dintre colosul media european si operatorii de cablu si semnal digital de televiziune romani (RDS, UPC, Romtelecom), iata ca lucrurile au intrat din nou pe fagasul normal si nu doar atat, o parte dintre telespectatori, e drept, cei mai multi, au primit si bonusul cuvenit: Eurosport HD pe ecranele televizoarelor lor.

Eurosport transmite in Romania de nici nu mai stiu cati ani de zile dar aparitia optiunilor Eurosport HD si Eurosport 2 HD a dus la implementarea lor in retelele de cablu preferential. Adica UPC si Romtelecom le-au bagat imediat in grila pentru a lua fata clientilor lor, Orange le-a introdus by default la lansarea serviciului pentru a-si putea sustine unique selling propositionul conform caruia are in portofolii si ofera clientilor lor cele mai multe canale HD dintre toti operatorii, doar RDS-ul n-a facut-o, bineinteles din cauza existentei celor doua canale de sport din portofoliul lor, Digisport 1 HD si Digisport 2 HD.

A venit finalul lui 2013 si odata cu el discutiile dintre Eurosport si operatorii de cablu pentru prelungirea contractelor de distributie a canalelor Eurosport catre clientii operatorilor. Discutii comerciale care cine stie cum s-or fi terminat, imi imaginez insa ca niciunul dintre operatori nu a luat vreun moment in discutie scoaterea Eurosport din grila de programe, deci s-ar fi inteles ei pana la urma la ce cost. Negocierile purtandu-se in jurul ideii de reducere a tarifului platit catre Eurosport.

Baietii destepti de la Eurosport ce s-or fi gandit: nu prea avem argumente ca sa mentinem pretul la acelasi nivel, presiunile operatorilor in sensul scaderii lui fiind mari. Ia sa facem noi ceva pentru asta, sa contrabalansam cererea si oferta si sa gasim o solutie favorabila noua: imbunatatim calitatea continutului oferit telespectatorilor si pentru asta operatorii vor fi de acord sa pastreze pretul de acum. Si-au zis probabil in barbi dar au si facut: au cumparat drepturile de transmisie ale meciurilor din Premier League, meciuri netransmise in Romania de nimeni in sezonul 2013-2014 dar stim bine cat de dorite de catre RDS care obisnuieste sa negocieze direct cu detinatorii drepturilor. Vara trecuta nu s-au inteles, oferta RDS fiind mai mica decat pretul cerut de englezi pentru intregul sezon, dar sunt sigur ca RDS si-ar fi dorit sa transmita din nou Premier League, punand aceiasi bani pe masa dar nu pentru intregul sezon competitional cum si-ar fi dorit ci pentru durata corespunzatoare banilor oferiti.

Si uite asa le-a luat Eurosport fata si nu doar pentru acest sezon ci si pentru urmatoarele. Tocmai in mijlocul discutiilor de prelungire a contractelor. Bineinteles ca spiritele s-au inflamat pana la notificarea CNA de catre RDS ca e posibil ca negocierile sa nu se finalizeze iar RDS sa scoata Eurosport din grila, ca sa fie totul regulamentar. Si pana la transmiterea catre clienti a unui alt Eurosport decat cel pe care erau meciurile din Premier League. Deh, asemenea palma e greu de suportat.

Din fericire lucrurile s-au solutionat favorabil telespectatorilor: contractele au fost semnate, rand pe rand operatorii au anuntat public ca au finalizat negocierile si si-au asigurat telespectatorii ca vor avea Eurosportul in grila, inclusiv RDS-ul care nu doar ca a acceptat ca trebuie sa transmita Eurosportul cu Premier League dar a bagat in grila si variantele HD ale canalelor postului de televiziune. O boacana tot a facut, ca sa fie inca de-a curmezisul, acum clientii erdeesi au trei Eurosporturi pe televizoare: Eurosport fara HD dar in limba romana, Eurosport HD dar in limba engleza, si Eurosport 2 HD in limba romana. Premier League fiind bineinteles pe Eurosport, cum ar veni, 1.